Om dekk

Om Dekk

Lufttrykk og belastning

Riktig lufttrykk i dekkene er svært viktig: Ca. 30 prosent for lavt lufttrykk halverer nemlig dekkenes levetid!


Et dekk med lav rullemotstand og riktig lufttrykk reduserer bilens drivstofforbruk med opp til 0,5 liter pr. 100 km.
Riktig dekkservice kan også øke levetiden på et dekk betydelig. Det viktigste er regelmessig kontroll av lufttrykk, minimum hver måned, og hver gang bilen skal lastes tungt.
En fullastet bil krever mer luft i dekkene enn en nesten tom bil. Dersom det da er for lite luft i dekkene, kan bilen lett få skrens ved en unnamanøver, og i tillegg øker bremselengden på våt vei.

Riktig lufttrykk reduserer også rullemotstanden. Dette reduserer dekkslitasjen, og forbedrer både kjøreegenskaper og komfort. Riktig lufttrykk finner du i bilens instruksjonsbok, og dekktrykk skal alltid kontrolleres på kalde dekk.

I vognkortet står det også hvilken hastighetskode dekkene til bilen skal ha og hvilken belastning (LI = Load Index) de må tåle. Belastningskoden er viktig fordi den angir hva hvert dekk må tåle for at bilen skal klare den maksimale aksellasten som er oppgitt i vognkortet.

Ønsker du å vite mer eller hjelp til kontroll og vurdering av dekkene dine? Kom innom din nærmeste Dekkmesteren avdeling for en hyggelig dekkprat!
Regelen er at dybden på vinterdekk skal være minimum 3mm på det mest slitte punktet. Det er viktig å huske at om dekkene skal vare ut hele vinteren, så kan det være lurt å bytte selv om du ligger rett over dette. Gode vinterdekk gir deg mer kontroll over bilen og du minimerer risikoen for at ulykker skal skje på glatt føre.

Piggdekk trenger også innkjøring på asfalt. En god pekefingerreglen kan være å kjøre ca. 1000 km før sesongen starter.