Er bilen din ferieklar?

Juli er utfartsmåned nummer èn i Norge, og svært mange bruker bilen i sommerferien. I ferien kjører mange lange etapper, gjerne over flere dager, og i løpet av noen få ferieuker skal bilen gjennom en av årets hardeste prøvelser.

Bilen er tungt lastet, det er varmt og et havari er adskillig mer kritisk enn ellers i året. Den beste forsikringen mot biltrøbbel i ferien, det er å sørge for å ha en godt vedlikeholdt og ferieklar bil til ferien starter.
ferieklar
Køer og lange etapper i bilen er ofte endel av bilferien.
Feil på dekk, motor og batteri er det som skaper mest problemer for bilturistene. Motorstopp, startvansker, punktering, utelåsing, og feilfylling er de situasjoner som medfører hyppigst veihjelp om sommeren. Du kan også gjøre mye selv for å forhindre at du får biltrøbbel underveis.

Sjekkliste for ferieklar bil. Her har du en liste over hva som må du sjekkes før du reiser, og som du bør være oppmerksom på underveis:
Dekk
Sjekk mønsterdybden. Selv om dekkene begynner å bli slitt tenker mange at de får klare seg enda en sommer men risikoen for vannplaning øker betydelig dersom mønsterdybden i dekkene blir mindre enn 4 millimeter.
 
Les også: ”Vel så viktig som valg av dekkmerke og kvalitet er det å sikre at dekkene har tilstrekkelig mønsterdybde.”
 
Sjekk dekkene for eventuelle skader. Synlige kutt eller skader må undersøkes straks. Høy belastning og høy fart sammen med eventuelle skader øker faren for at dekket eksploderer.
 
Bruk sommerdekk. Det er livsfarlig å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren. Kjøreegenskapene blir enda dårligere om bilen har mye last og en tung skiboks på taket.

Les også: Piggfritt fungerer ikke om sommeren
 
sjekk av dekk
Sjekk lufttrykket. 
En fullastet bil krever mer luft i dekkene enn en nesten tom bil. Dersom det da er for lite luft i dekkene, kan bilen lett få skrens ved en unnamanøver, og i tillegg øker bremselengden på våt vei.
Riktig lufttrykk reduserer også rullemotstanden. Dette reduserer dekkslitasjen, og forbedrer både kjøreegenskaper og komfort.
Riktig lufttrykk finner du i bilens instruksjonsbok, og dekktrykk skal alltid kontrolleres på kalde dekk.
 
Ikke glem å sjekke reservehjulet. 
Reservehjulet må også sjekkes for skader og etterfylles med luft. Husk å ta med et riktig hjulboltsett til reservehjulet hvis det er stålfelg og det sitter aluminiumsfelger på sommerhjulene. Sjekk også om jekk og verktøy er i bilen.
Motorolje
Du bør selvsagt også sjekke motoroljen for ferien, og eventuelt etterfylle olje. Det kan være like lurt å ta et oljeskift før avreise. Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den kjøler og leder også bort varme fra bevegelige motordeler.
Batteri
Mange tror at det bare er kulde som stopper batteriet, men vedlikeholdslading er faktisk like påkrevet i sommervarmen. Batteriet gir fra seg strøm, det selvutlader. Jo varmere batteriet er, desto større er selvutladingen. Dette er ikke noe problem for de som kjører rundt med fulladet batteri, men det er det langt fra alle som gjør. 
Pakk bagasjen riktig
Pakk alltid tunge ting lavt i bilen. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. I tillegg kommer ikke bagasjen i bevegelse ved en bråstopp. Pass på at harde ting er festet eller ligger i bagasjerommet.
Husk reservenøkkel
Ifølge redningsselskapene er det faktisk like mange som får nøkkeltrøbbel som de som fyller feil drivstoff. Det kan by på store problemer, og ta lang tid å skaffe en ny nøkkel.
Legg gjerne reservenøkkelen i en veske eller noe annet som vanligvis blir tatt med når du forlater bilen. Det er liten vits i en reservenøkkel som ligger inne i bilen mens du står utenfor og vil inn.
Unngå feilfylling
Vær påpasselig når du fyller drivstoff. De fleste feilfyllingene gjelder bensin på dieselbiler. Hvis du har fylt bensin på dieselbilen, så start for all del ikke bilen! Bilen din må fraktes til et verksted som kan tømme tanken.
 
Ta gjerne kontakt med din nærmeste Dekkmesteren avdeling for en profesjonell dekksjekk. Hos oss får du høy fagkunnskap, rask og pålitelig service.

Flere av våre forhandlere er også bilverksteder som kan gi bilen din den kontroll og service den har behov for før en lang, og ikke minst krevende ferie.
 
bil med takboks